Οι παραλίες αποτελούν τον πρωταρχικό φυσικό και οικονομικό πόρο της παράκτιας ζώνης, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα διάβρωσης. Η επιταχυνόμενη άνοδος της θαλάσσιας στάθμης, σε συνδυασμό με πιθανές αλλαγές στην ένταση/συχνότητα των φαινομένων καταιγίδας λόγω της Κλιματικής Μεταβλητότητας και Αλλαγής (ΚΜ&Α), αναπόφευκτα θα επιδεινώσει τη διάβρωση των παραλιών, με σοβαρές επιπτώσεις στα φυσικά και ανθρώπινα παράκτια συστήματα. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για τις νησιωτικές περιοχές, οι οποίες γενικά χαρακτηρίζονται από παραλίες 'τσέπης' με περιορισμένες ιζηματοπαροχές, ενώ την ίδια στιγμή αποτελούν το επίκεντρο του ελληνικού τουρισμού.
Οι στόχοι του έργου MARICC επικεντρώνονται στην ανάπτυξη καινοτόμων μεθοδολογικών προσεγγίσεων για (α) την εκτίμηση της παραλιακής διάβρωσης σε κλίμακα νήσου, υπό την Κλιματική Μεταβλητότητα & Αλλαγή (ΚΜ&Α), (β) την ιεράρχηση των αναγκών προσαρμογής των παραλίων, στη βάση της περιβαλλοντικής και κοινωνικο-οικονομικής κρισιμότητας τους και του κινδύνου διάβρωσης τους κάτω από ΚΜ&Α και (γ) τη μακροπρόθεσμη, υψίσυχνη παρακολούθηση της μορφολογικής απόκρισης (μορφοδυναμικής) των παραλιών στην παράκτια υδροδυναμική. Τα ανωτέρω εφαρμόζονται σε δύο ελληνικά νησιά (Σαντορίνη και Κω).
Το MARICC διαρθρώνεται σε 5 πακέτα εργασίας. Τα χωρικά δεδομένα (π.χ. εμβαδό, μέγιστο πλάτος), καθώς και άλλα χαρακτηριστικά (π.χ. πυκνότητα οικιστικής/τουριστικής δόμησης) των νησιωτικών παραλιών καταγράφονται από ιστορικές δορυφορικές εικόνες σε μια εύχρηστη γεωχωρική βάση δεδομένων (με χρήση GIS) των παραλιών. Αυτές οι πληροφορίες χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με καινοτόμες προγνώσεις πιθανότητας των Ακραίων Επίπεδων της Θάλασσας (ESLs) και των αντίστοιχων κυματισμών για διαφορετικές μελλοντικές ημερομηνίες και κλιματικά σενάρια, για την «οδήγηση» (forcing) συστοιχιών εγκάρσιων παράκτιων μορφοδυναμικών μοντέλων, τα οποία παρέχουν μορφοδυναμικές εκτιμήσεις (διάβρωσης) κάτω από μελλοντικές, μέσες και ακραίες στάθμες θάλασσας.
Η μακροχρόνια υψίσυχνη παρακολούθηση της παραλιακής μορφολογίας και υδροδυναμικής πραγματοποείται σε 2 ευάλωτες τουριστικές παραλίες ενδιαφέροντος, προκειμένου να αναγνωριστούν μοτίβα και διεργασίες να (α) αξιολογηθεί η δορυφορική πληροφορία, (β) να παρέχει δεδομένα εισόδου/εξόδου για την εκπαίδευση και δοκιμή των τεχνητών νευρωνικών δικτύων, τα οποία θα εφαρμοστούν για την πρόβλεψη της παραλιακής εξέλιξης κάτω από μεταβαλλόμενες υδροδυναμικές συνθήκες. Η παρακολούθηση τέτοιου τύπου χαρακτηριστικών, περιγράφεται ως προαπαιτούμενο σε οποιαδήποτε μελέτη/παρέμβαση στο παράκτιο περιβάλλον, σύμφωνα με την τροποποιημένη οδηγία European Environmental impact Assessment Directive 2014/52/EU. Τέλος, ένα μεθοδολογικό πλαίσιο θα αναπτυχθεί για να αξιολογήσει την έκθεση/τρωτότητα των παραλιών κάτω από ΚΜ&Α, το οποίο δοκιμάζεται στα 2 νησιά, ενώ εφαρμόζεται πολυκριτηριακή ανάλυση η οποία χρησιμοποιεί συγκεκριμένα κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια/δείκτες, τα οποία είναι προσαρμοσμένα στη νησιωτική πραγματικότητα.