Καταγραφές Παραλιακής Μορφοδυναμικής
Το διάστημα παρακολούθησης για την παραλία Καμάρι καλύπτει την περίοδο 10/02/2023 – 16/03/2023, ενώ για την παραλία Μαρμάρι την περίοδο 12/11/2022 – 06/04/2023 αντίστοιχα. Για ενδελεχή εξέταση της παραλιακής μορφοδυναμικής των δύο παραλιών, η παραλία Καμάρι χωρίστηκε σε 3 τομείς (ανατολικό, κεντρικό και δυτικό), ενώ η παραλία Μαρμάρι χωρίστηκε σε 2 τομείς (ανατολικό και δυτικό). Για κάθε τομέα εξήχθησαν 6 ισαπέχουσες θέσεις/παραλιακά προφίλ, με εξαίρεση το νότιο τομέα στην παραλία Καμάρι όπου εξήχθησαν 5 θέσεις.
Παραλία Καμάρι: Μεταβλητότητα Ακτογραμμής
Εξετάζοντας τη χρονική εξέλιξη της θέσης της ακτογραμμής στις 5 επιλεγμένες θέσεις κατά μήκος της παραλίας στο νότιo τομέα, διαφαίνεται οι θέσεις ενεργοποιούνται όταν επικρατούν μεγαλύτερες κυματικές συνθήκες. Πιο συγκεκριμένα, όταν οι προσερχόμενοι από τα ανοιχτά κυματισμοί έχουν ύψος άνω του 1 m , η κυματική κατάσταση στην περιοχή που οριοθετείται από τα τεχνικά έργα (στη σκιά τους) είναι σε κάθε περίπτωση μειωμένη και μικρότερη του 1 m. Φαίνεται πως σε όλο το παρακολουθούμενο τμήμα της παραλίας, η ακτογραμμή διαφοροποιήθηκε περισσότερο από 6 m, με τις μεγαλύτερες διαφορές να ανιχνεύονται στις ίδιες περιοχές (στη σκιά των τεχνικών έργων και στο βόρειο τομέα της παραλίας. Αυτές είναι επίσης οι περιοχές στις οποίες καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες τιμές τυπικής απόκλισης, με τη μεγαλύτερη τιμή να ανιχνεύεται στην περιοχή του βόρειου προβόλου (std = 3.3 m).
Στον κεντρικό τομέα της παραλίας, η μεταβολή στη θέση της ακτογραμμής ήταν εντονότερη για τις θέσεις πλησίον του Βορείου προβόλου (x = 50 , 75 και 100 m) με διαφορές μεγαλύτερες από 4 m κατά τη διάρκεια του επεισοδίου. Συγκρίνοντας τις μεταβολές στην ακτογραμμή στον τομέα αυτό μεταξύ τελικής και αρχικής ημερομηνίας των καταγραφών, δεν καταγράφηκαν σημαντικές διαφοροποιήσεις. Εξαίρεση όμως αποτελεί η θέση πλησίον του βόρειου προβόλου (x = 75, μπεζ γραμμή) που κατέγραψε τη μεγαλύτερη μεταβλητότητα (ως και 10 m).
H ακτογραμμή στις θέσεις του Βόρειου τομέα παρουσίασε διαβρωτικές τάσεις της τάξης των 4 m, συγκριτικά με την αρχική ημερομηνία. Εξαίρεση αποτελεί η βορειότερη θέση (x = 275 m, κόκκινη γραμμή) στην οποία καταγράφηκε πρόσχωση της τάξης των 2 m.
Παραλία Καμάρι: Μεταβλητότητα Κυματικής Αναρρίχησης
Εξετάζοντας τη χρονική εξέλιξη της μέγιστης κυματικής αναρρίχησης και της θέσης της ακτογραμμής στις 5 επιλεγμένες θέσεις κατά μήκος της παραλίας στο νότιo τομέα, διαφαίνεται πως και στις δύο περιπτώσεις οι θέσεις ενεργοποιούνται όταν επικρατούν μεγαλύτερες κυματικές συνθήκες. Οι διαφορές στο εύρος της μέγιστης κυματικής αναρρίχησης κυμαίνονται μεταξύ 11 – 14 m, όμως στις περιοχές στη σκιά των τεχνικών έργων ανιχνεύονται μεγαλύτερες διαφοροποιήσεις (π.χ μεταξύ x = -150 ως – 100 m, πλησίον του νότιου προβόλου και στη σκιά του νότιου κυματοθραύστη και μεταξύ -25 ως 25 m, στη σκιά του βόρειου κυματοθραύστη).
Εξετάζοντας αναλυτικά τη χρονική διαφοροποίηση της μέγιστης κυματικής αναρρίχησης κατά μήκος της παραλίας στον κεντρικό τομέα (μεταξύ x = 0 ως 125 m ), φαίνεται ομοίως πως οι θέσεις ενεργοποιούνται όταν επικρατούν μεγαλύτερες κυματικές συνθήκες, με αντίστοιχες τάσεις όπως αυτές που επικρατούν στο νότιο τομέα.
Στην περίπτωση του βόρειου τομέα, όπου καταγράφηκαν και οι μεγαλύτερες διαφοροποιήσεις κατά μήκος της ακτογραμμής, η μορφοδυναμική κατάσταση είναι διαφορετική. Πιο συγκεκριμένα, ενώ το εύρος της κυματικής αναρρίχησης στις 6 εξεταζόμενες θέσεις στον τομέα αυτό, ήταν ομοίως κοντά στα 15 m.
Παραλία Μαρμάρι: Μεταβλητότητα Ακτογραμμής
Σε κάθε τομέα της παραλίας οι καταγραφόμενες διαφορές μεταξύ ελάχιστων και μέγιστων θέσεων της ακτογραμμής είχαν εύρη μεταξύ 11.0 - 23 m και 12.1 - 16.5 m αντίστοιχα. Oι μικρότερες τυπικές αποκλίσεις, καταγράφηκαν για το ανατολικό τομέα της παραλίας ο οποίος φαίνεται να είναι πιο σταθεροποιημένος συγκριτικά με τον δυτικό.
Όταν εξετάζεται η εξέλιξη των θέσεων της ακτογραμμής στις ίδιες θέσεις/προφίλ του δυτικού τομέα, φαίνεται πως αυτές ελέγχονται από την προσερχόμενη κυματική ενέργεια. Για τις ημερομηνίες όπου επικρατούν συνθήκες αυξημένης κυματικής φόρτισης καταγράφηκε σημαντική μετατόπισή των θέσεων της ακτογραμμής (π.χ. στις 22/11, 12/12 και 30/03). Παρά την υψηλή μεταβλητότητα των 6 θέσεων/προφίλ της ακτογραμμής στο δυτικό τμήμα κατά τη διάρκεια των καταγραφών (που στην πλειοψηφία τους σημείωσαν διάβρωση της), δεν παρατηρήθηκε σημαντική μεταβολή συγκρίνοντας την τελική με την αρχική ημερομηνία της οπτικής παρακολούθησης.
Παραλία Μαρμάρι: Μεταβλητότητα Κυματικής Αναρρίχησης
Εξετάζοντας την εξέλιξη των θέσεων τις κυματικής αναρρίχησης (συγκριτικά με την αρχική ημερομηνία των καταγραφών) στις 6 επιλεγμένες θέσεις του δυτικού τομέα, σε αντιπαραβολή με τις κυματικές συνθήκες που καταγράφηκαν από τον κυματογράφο RBR, φαίνεται πως γενικά η μεταβολή ήταν υψηλότερη όταν επικρατούσαν αυξημένες υδροδυναμικές συνθήκες (π.χ. στις 22/11, 12/12 και 30/03). Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως η κυματική αναρρίχηση παρουσίασε αυξημένη διαφοροποίηση (μεταξύ 3 - 6 m, αναλόγως της εξεταζόμενης θέσης/προφίλ) σε περιπτώσεις μειωμένης υδροδυναμικής φόρτισης από τα ανοιχτά (κυματικά ύψη μικρότερα από 0.3 m – π.χ. στις 02/12 και στις 22/01). Το τελευταίο αποδίδεται στη φύση της παραλίας (απορροφητική/dissipative με μικρή υποθαλάσσια και χερσαία κλίση).
Στον ανατολικό τομέα, το εύρος της καταγραφόμενης κυματικής αναρρίχησης κυμάνθηκε μεταξύ 11.8 – 19.2 m. Στον τομέα αυτό, η κυματική αναρρίχηση είναι αντίστοιχη του κυματικού καθεστώτος. Σε περιόδους υψηλών κυματισμών (π.χ. στις 22/11, 12/12 και 30/03) η μεταβολή στις θέσεις της κυματικής αναρρίχησης είναι εντονότερη (κατά περίπου 2 m), για όλες τις εξεταζόμενες θέσεις).