gr
en

Βάση Δεδομένων Παραλιών

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τα φυσικά και κοινωνικο-οικονομικά/τεχνικά χαρακτηριστικά όλων των παραλιών των 2 υπό μελέτη νησιών συγκεντρώθηκαν σε μια βάση δεδομένων, χρησιμοποιώντας τις δορυφορικές εικόνες και τα οπτικά εργαλεία που είναι διαθέσιμα στην εφαρμογή Google Earth Pro. Για λόγους σταθερότητας-αποφυγής σφαλμάτων, χρησιμοποιείται μια τυποποιημένη διαδικασία καταγραφής των παραλιακών χαρακτηριστικών από τη διαθέσιμη οπτική πληροφορία. Η περιοχή της χερσαίας παραλίας ψηφιοποιείται με τη μορφή πολυγώνου, ενώ τα γεω-χωρικά χαρακτηριστικά και άλλες παράμετροι της βάσης δεδομένων περιλαμβάνουν την παραλιακή θέση, διαστάσεις (π.χ. έκταση και μέγιστο πλάτος), ιζηματικό τύπο και προσανατολισμό, ημερομηνία λήψης των δορυφορικών εικόνων, παρουσία φυσικών ή τεχνητών χαρακτηριστικών (παρουσία αμμοθινών, παράκτιων κρημνών, παράκτιων έργων προστασίας και πυκνότητα παραλιακών υποδομών). Επιπρόσθετα, σχετική διαθέσιμη πληροφορία (π.χ. παράκτιες τοπογραφικές τομές, κοκκομετρική διάμετρος ιζημάτων και κοινωνικο-οικονομική πληροφορία) συγκεντρώθηκε και αποθηκεύτηκε στη βάση δεδομένων. Προκειμένου να εκτιμηθούν οι διαχρονικές μεταβολές των παραλιών, χρησιμοποιήθηκαν διαθέσιμες ιστορικές εικόνες από το αντίστοιχο εργαλείο του Google Earth. Τα μεταδεδομένα από τα ψηφιοποιημένα πολύγωνα θα συγκεντρωθούν και μεταφερθούν σε μια εύχρηστη διαδικτυακή βάση δεδομένων με χρήση των εργαλείων Google My Maps και Google Earth Web. Τέλος, διερευνήθηκε το ενδεχόμενο παραμετροποίησης και συσχέτισης των γεω-χωρικών χαρακτηριστικών με χρήση εξειδικευμένων εργαλείων/μεθόδων στατιστικής ανάλυσης.

hist-fig_f2.jpg
Ψηφιοποίηση παραλιακών ορίων (έκταση, μήκος και μέγιστο παραλιακό πλάτος - BMW) για 2 διαφορετικές ημερομηνίες. Παράδειγμα από την παραλία Μονόλιθος, Σαντορίνη.
#
Το ερευνητικό έργο υποστηρίχτηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) στο πλαίσιο της Δράσης «2η Προκήρυξη ερευνητικών έργων ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την ενίσχυση Μεταδιδακτορικών Ερευνητών/τριών» (Αριθμός Έργου: 00211). https://www.elidek.gr/