gr
en

Kλιματικοί Παράγοντες

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ακραίες Θαλάσσιες Στάθμες (ESLs) – Τάσεις και Προβλέψεις

Συγκεντρώθηκαν δεδομένα μέσης και ακραίας θαλάσσιας στάθμης (λόγω θύελλας) από την παγκόσμια βάση δεδομένων του Joint Research Center (JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μέσω γεωχωρικής ανάλυσης σε περιβάλλον GIS αναζητήθηκαν τα κοντινότερα στα 2 νησιά σημεία της βάσης δεδομένων, ενώ απομονώθηκαν οι τάσεις (περίοδος αναφοράς 1980-2014) και προβλέψεις της Ακραίας Θαλάσσιας Στάθμης (ESL) και των επιμέρους συνιστωσών της, για γεγονότα θύελλας με διαφορετικές περιόδους επαναφοράς (1, 5, 10, 20, 50, 100, 200, 500, 1000 έτη). Η ESL προκύπτει ως το άθροισμα της μέσης στάθμης θάλασσας (ή της μακροπρόθεσμης σχετικής ανόδου της μέσης στάθμης θάλασσας-RSLR, για μελλοντικά σενάρια), της αστρονομικής παλίρροιας ηtide και της επεισοδιακής ανύψωσης της στάθμης της θάλασσας nce σε θύελλα. Η nce προκύπτει από τη συνδυασμένη δράση της μετεωρολογικής παλίρροιας (storm surge) και της κυματικής ανύψωσης (wave set up). Οι προβλέψεις αφορούν μελλοντικά ακραία γεγονότα θύελλας για τα έτη 2030, 2050 και 2100 και κάτω από δυο σενάρια Κλιματικής Αλλαγής, ένα μετριοπαθές (RCP4.5) και ένα απαισιόδοξο (RPC8.5).

#

Μετεωρολογικές παραμετροι - Tάσεις και Προβλέψεις

Εξήχθησαν μηνιαίες μέσες τιμές μετεωρολογικών (θερμοκρασία, υγρασία, βροχόπτωση, νεφοκάλυψη, ταχύτητα ανέμου) και κυματικών παραμέτρων (σημαντικό ύψος κύματος, μέση περίοδος κύματος, κυματική κατεύθυνση). Οι παραπάνω παράμετροι είναι διαθέσιμοι μέσω της βάσης δεδομένων Copernicus. Eιδικότερα, για τη μελέτη των τωρινών τάσεων, επιλέχθηκαν τα δεδομένα ERA5 που αποτελούν την 5η γενιά δεδομένων επανα-ανάλυσης (reanalysis) του παγκόσμιου κλίματος για τα τελευταία 80 χρόνια. με σκοπό την ανίχνευση των κλιματικών τάσεων στις νήσους μελέτης, επιλέχθηκε η τελευταία διαθέσιμη 20ετία (2003-2023) (ERA-5 e-database). Για την ανίχνευση της μελλοντικής κατάστασης, χρησιμοποιήθηκαν τα έτη αναφοράς 2050 και 2100 υπό 2 κλιματικά σενάρια εκπομπών (RCP 4.5 και RCP 8.5). Οι σχετικές κλιματικές παράμετροι εξήχθησαν από τα δεδομένα/προιόν της βάση δεδομένων CORDEX (Coordinated Regional Climate Downscaling Experiment), της υπηρεσίας Copernicus, η οποία αποτελεί συνδυασμό διάφορων κλιματικών μοντέλων ανά τον κόσμο (CORDEX e-database).

H χωρική κάλυψη της βάσης δεδομένων ERA5 αναπτύσσεται σε κάνναβο διαστάσεων 0.5° x 0.5°, και είναι διαφορετική από αυτή της βάσης δεδομένων CORDEX (κάνναβος διαστάσεων 0.11° x 0.11°). Για το λόγο αυτό, απομονώθηκαν για την εκάστοτε μελετώμενη νήσο τα πλησιέστερα και αντιπροσωπευτικότερα σημεία για κάθε νησί, όπως φαίνεται παρακάτω.

#

#
Το ερευνητικό έργο υποστηρίχτηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) στο πλαίσιο της Δράσης «2η Προκήρυξη ερευνητικών έργων ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την ενίσχυση Μεταδιδακτορικών Ερευνητών/τριών» (Αριθμός Έργου: 00211). https://www.elidek.gr/