gr
en

Αποτελέσματα Τεχνητών Νευρωνικών Δικτύων

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τα δεδομένα εισόδου και εισόδου/εξόδου που χρησιμοποιήθηκαν από τα ΤΝΔ προέκυψαν από τα δεδομένα που καταγράφηκαν στα πλαίσια του προγράμματος. Πιο συγκεκριμένα, χρησιμοποιήθηκαν οι συντονισμένες χρονικά i) ανεμολογικές (ανεμολογική ταχύτητα και κατεύθυνση) και ατμοφαιρικές καταγραφές (ατμοσφαιρική πίεση) από τους μετεωρολογικούς σταθμούς; ii) κυματικές καταγραφές (σημαντικό και μέγιστο ύψος και περίοδος κύματος), από τους κυματογράφους RBR; και iii) θέσεις της κυματικής αναρρίχησης και της ακτογραμμής, όπως καταγράφηκαν από το οπτικό σύστημα παρακολούθησης που εγκαταστάθηκε στις πιλοτικές παραλίες.

Πραγματοποιήθηκε εκτενής διερεύνηση της ικανότητας τριών μεθοδολογιών τεχνητών νευρωνικών δικτύων, ως προς την ανίχνευση/πρόγνωση της θέσης της ακτογραμμής. Κάθε ένα από τα ΤΝΔ που παρουσιάστηκαν  «έτρεξε» 20 φορές για κάθε μία από τις 10 θέσεις (δηλ. 200 «τρεξίματα»), για κάθε παραλία, έχοντας διαφορετικές αρχικές συνθήκες κάθε φορά. Οι μέσοι όροι και οι τυπικές αποκλίσεις από τα τρεξίματα κάθε νευρωνικού δικτύου, για κάθε μία από τις 10 εξεταζόμενες θέσης  ανά παραλία παρουσιάζονται στον παρακάτω Πίνακα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως το ΤΝΔ-BSA πραγματοποιεί καλύτερες ανιχνεύσεις/προγνώσεις της θέσης της ακτογραμμής, συγκριτικά με τα υπόλοιπα δύο εξεταζόμενα νευρωνικά δίκτυα. Φαίνεται πως η συγκεκριμένη μεθοδολογία μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία για την πρόβλεψη της μορφοδυναμικής εξέλιξης της παραλίας, στη βάση μικρού αριθμού δεδομένων εισόδου, τα οποία μπορούν εύκολα να καταγραφούν στο πεδίο.

#
Το ερευνητικό έργο υποστηρίχτηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) στο πλαίσιο της Δράσης «2η Προκήρυξη ερευνητικών έργων ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την ενίσχυση Μεταδιδακτορικών Ερευνητών/τριών» (Αριθμός Έργου: 00211). https://www.elidek.gr/